Chat with us, powered by LiveChat
044 561 0995 senja.luoma@santelo.fi

Artikkeli perustuu Miten hyödynnän digitaalisia palveluita liiketoiminnassani -luentoon 22.3.2018.

Lyhyesti määriteltynä tekoäly on ohjelman kyky ratkaista kapean alueen ongelmia. Tekoäly tarkoittaa ei-inhimillistä järjestelmää, jolla on ihmisen tasoinen äly ja kyky älykkäisiin toimintoihin. Tosin sanoen kyse on ennakointi- ja päättelyohjelmistoista, jotka kykenevät automatisoimaan päätöksentekoa ja antamaan suosituksia.

Tekoäly jaetaan heikkoon ja vahvaan tekoälyyn. Heikko tekoäly tarkoittaa ohjelmaa, joka osaa toimia älykkäästi kapean alueen ongelmissa. Vahva tekoäly puolestaan tarkoittaa ihmismäistä superälyä, joka pystyy toimimaan monialaisesti. Superäly, joka ajattelee ja keskustelee on tulevaisuutta. Toisin sanoen tällä hetkellä kehittäjät pystyvät tuottamaan vasta heikkoa tekoälyä. Tällä hetkellä heikkoa tekoälyä voidaan käyttää muun muassa lääkäripalveluissa erilaisten diagnoosien tunnistamiseen, kasvojen tunnistukseen, lakiapuna ja sijoitusneuvojana. Tekoäly pystyy jo nyt voittamaan ihmisen suurta älykkyyttä vaativissa peleissä kuten shakissa ja erittäin vaativassa kiinalaisessa Go-pelissä. Tekoäly toimii tehokkaasti tehtävissä, joiden käsittelyyn tarvitaan suuren datamassan nopeaa läpikäyntiä.

Yksi tunnetuimmista arjessa käytössä olevista tekoälysovelluksista on Applen Siri. Applen luoma puheentunnistusohjelma eli Siri on hyvä esimerkki heikosta tekoälystä. Siriltä voi kysyä kysymyksen ja Siri osaa vastata kysymykseen. Toimintamalli perustuu siihen, että ohjelma osaa hakea omasta databasestaan kysymykseen sopivan vastauksen. Loppujen lopuksi Sirin toimintamalli ei kuitenkaan suuresti eroa esimerkiksi Googlen hakukoneen toimintamallista. Silti Siri vaikuttaa huomattavasti enemmän ihmiseltä, kuin hakukone, koska se tunnistaa puheen ja osaa vastata sanoin. Todellisuudessa Siri ei siis ymmärrä, mitä siltä kysytään, vaan osaa hakea databasestaan sanoille sopivan vastauksen.

Tekoälyssä tärkeä osa on myös koneoppiminen. Ideana on, että ohjelman ongelmanratkaisukyky paranee kokemuksen avulla. Tekoälyä kehitettäessä on mahdoton ohjelmoida ohjelmaan sisälle kaikkia mahdollisia ratkaisuja. Koneoppimisen idea on, että ohjelmoija antaa ohjelmalle tarkat säännöt ongelmanratkaisuun, minkä jälkeen ohjelmoija ohjeistaa tietokoneohjelmaa oppimaan esimerkeistä. Tällä tavoin on mahdollista, että ohjelma oppii ratkaisemaan valitun alueen ongelmia paremmin kuin itse ohjelmoija.

Katso lisää:

Doug Rose, Artificial Intelligence Foundations: Thinking Machines

https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/2017-oli-tekoalyn-voitti-ihmisen-pokerissa-ja-gossa-vie-tyot-ja-voi-aloittaa-kolmannen-maailmansodan-6694048

https://www.cs.helsinki.fi/webfm_send/932

%d bloggaajaa tykkää tästä: