Chat with us, powered by LiveChat
044 561 0995 senja.luoma@santelo.fi

Artikkeli perustuu Miten hyödynnän digitaalisia palveluita liiketoiminnassani -luentoon 22.3.2018.

Internet of Things, lyhyemmin IoT tarkoittaa suomeksi esineiden internettiä. Esineiden internet on internet-verkon laajentumista laitteisiin ja koneisiin, joita voidaan ohjata, mitata ja sensoroida internet-verkon yli. Kyseessä ovat siis älykkäät laitteet ja ohjelmistot, jotka mahdollistavat reaaliaikaisen tiedonsiirron ja seurannan. IoT-tuote voi olla joko fyysinen esine, järjestelmä tai älykäs ympäristö.

IoT termi syntyi brittiläisen teknologiapioneerin Kevin Ashtonin luomana vuonna 1999. Ensimmäiset IoT-tuotteet olivat M2M järjestelmiä. (machine to machine) Nyt IoT-teknologiaa käytetään niin kuluttajien, eri liiketoimintojen kuin teollisuudenkin parissa.

Älykäslaite tekee jonkin toistuvan tehtävän; esimerkiksi mittaa lämpötilaa tai nauhoittaa videota, tämän jälkeen laite toimittaa sen halutulle vastaanottajalle. IoT-teknologiaa hyödynnetään mm kaupunkien älykkäässä kehittämisessä (Smart City). IoT:n avulla voidaan muun muassa seurata liikenteen sujuvuutta, parantaa turvallisuutta, tehostaa julkisen liikenteen toimintaa sekä auttaa parkkipaikan löytämisessä. Erilaiset älykoti (Smart Home) -järjestelmät ovat kuluttajien keskuudessa suosittuja. Älykoti-järjestelmällä muun muassa kodin lämpötilaa tai ilmastointia voidaan säätää etänä.

Tulevaisuudessa IoT:n odotetaan tuovan uusia keksintöjä muun muassa terveydenhuoltoon. Esimerkiksi diabetestä sairastavien elämänlaatua voidaan tulevaisuudessa mahdollisesti parantaa automaattisella verensokerimittarilla. IoT mahdollistaa tulevaisuudessa myös itseajavat autot. Jo 22 autonvalmistajaa kehittää itseajavia autoja. Esimerkiksi japanilaisen autonvalmistajan, Subarun, tavoitteena on tuoda jo vuonna 2020 markkinoille autoja, joissa on autonomisia ominaisuuksia alle 60 kilometrin tuntinopeuksissa.

Lue lisää:

Zahraa Khalil, IoT Foundations: Standards and Ecosystems

https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/autot/itseajavat-autot-todella-ovat-tulossa-liikenteeseen-jo-22-valmistajaa-testaa-kaliforniassa-6623888

%d bloggaajaa tykkää tästä: