Chat with us, powered by LiveChat
044 561 0995 senja.luoma@santelo.fi

Artikkeli perustuu Miten hyödynnän digitaalisia palveluita liiketoiminnassani -luentoon 22.3.2018.

Robotilla tarkoitetaan laitetta, joka toimii fyysisessä maailmassa. Robotti on laite tai kone, joka hoitaa jotakin mekaanista tehtävää. (Robottiohjelmistot ovat heikkoa tekoälyä, eivät tässä yhteydessä ole robotiikkaa).

Teollisuuden käytössä robotteja on ollut jo 1960-luvulta lähtien. Ensimmäiset robotit tulivat autoteollisuuteen. Teollisuusrobotiikassa perustekniikka vakiintui 1980-luvun loppuun mennessä ja teollisuusroboteista tuli teollisia standardituotteita. Kuluttajille tällä hetkellä tarjolla on pölynimuri- ja ruohonleikkuurobotteja. Nämä laitteet ovat esimerkkejä robotiikan ja heikon tekoälyn yhdistämisestä.

Väestön ikääntyminen on megatrendi. Väestön ikääntymisen johdosta Suomessa on panostettu monentyyppisen hoivarobotiikan kehittämiseen. Tulevaisuudessa erilaisten robottien ja tekoälyn avulla pyritään kehittää robotisoituja apuvälineitä vanhusten hoitoon muun muassa ulkona ja sisällä liikkumiseen, hygienian ja peseytymisen apuvälineiksi sekä hälyttämään apua kaatumis- tai vaeltelutapauksissa. Tulevaisuudessa robotiikan uskotaan parantavan ikääntyneiden ja vammaisten elämänlaatua ja helpottavan arkielämää.

Robottitekniikkaan suhtaudutaan usein kaksijakoisesti. Sen pelätään vievän työpaikkoja. Robotiikka on kuitenkin perustellusti yksi avaintekniikoista suomalaisen teollisuuden kilpailukyvyn mahdollistamisessa.

Lue lisää aiheesta:
http://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Robotiikka-–-monien-mahdollisuuksien-tekniikkaa.aspx

%d bloggaajaa tykkää tästä: