Chat with us, powered by LiveChat
044 561 0995 senja.luoma@santelo.fi

Artikkelisarja digitaalisesta markkinoinnista 5/7

Sähköposti itsessään on internetin ehdoton avaintekijä. Sähköposti on edelleen vertaansa vailla oleva kommunikaation muoto, mutta myös lähes internetin käytön edellytys. Sähköpostiosoite tarvitaan lähes kaikkiin kirjautumista vaativien palveluiden käyttämiseen. Sähköpostimarkkinointi puolestaan on yksi digitaalisen markkinoinnin eniten käytetty ja myös ehkä perinteisin muoto.

Sähköpostimarkkinointi on tehokas markkinoinnin ja viestinnän kanava, mutta sen käyttäminen vaatii ammattitaitoa. Sähköpostimarkkinoinnilla on mahdollista saavuttaa suuriakin asiakasmääriä nopeasti ja kustannustehokkaasti. Erilaisten analyysityökalujen avulla sähköpostimarkkinointia voidaan myös seurata ja mitata tarkasti. Tarjolla on lukuisia eri alustoja, joilla voi helposti rakentaa visuaalisen markkinointikirjeen. Tarjolla on sekä ilmaisia että maksullisia alustoja.

Sähköpostimarkkinointi ei saisi olla roskapostin lähettämistä. Mainoskampanjoiden lisäksi uutiskirjeessä voidaan potentiaalisille asiakkaille välittää kohdeyrityksen uutisia ja muuta viestintää. Uutiskirjeiden avulla ylläpidetään jo olemassa olevia asiakassuhteita. Käytännössä sähköpostia voidaan pitää työkaluna, jonka avulla asiakasta lähestytään joko ostoprosessin käynnistämiseksi, ylläpitämiseksi tai syventämiseksi.

Adoben teettämän laajan tutkimuksen mukaan sähköpostimarkkinointi toimii parhaiten vanhojen asiakkaiden kohdalla niin, että he ostavat palveluja tai tuotteita myös uudelleen. Tutkimuksessa todettiin myös, että vaikka digitaaliset markkinointikanavat ovat lisääntyneet, siitä huolimatta sähköpostimarkkinointi oli kasvanut vuodesta 2013 vuoteen 2015 jopa 10 prosenttia. Yritysten tulisi priorisoida digitaalinen markkinointi ensisijaisesti vanhoille asiakkaille, koska tutkimuksen mukaan he ostavat jopa kuusi kertaa todennäköisemmin kuin muut digitaalisella mainonnalla tavoitetut potentiaaliset asiakkaat. Tulokset perustuivat yli 1,3 miljardiin anonyymisti kerättyyn verkkosivukäyntiin yli 10 000 verkkosivulla kahden ja puolen vuoden ajalta.

Adoben toinen tutkimus paljastaa, että nuoret aikuiset lukevat sähköpostejaan yli seitsemän tunnin ajan työviikon aikana. Puolet tutkimukseen osallistuneista tarkastivat sähköpostinsa heti herättyään. Tämä tiedon pohjalta on erittäin loogista, että sähköpostiin tullut viesti saavuttaa vastaanottajan tehokkaasti. Tutkimuksessa myös todettiin, että roskapostiviestit ohitetaan, eikä niitä lueta. Sähköpostiviestin sisällön tulee olla kiinnostava sekä oikein kohdennettua.

Sähköpostimarkkinoinnin keskeinen tekijä on saada /hankkia lukijoista uutiskirjeen tilaajia. Mikäli kiinnostunut asiakas päättää tilata uutiskirjeen, hän myös usein avaa sähköpostiin tulleen viestin.

Sähköpostimarkkinoinnin haasteena onkin mielenkiintoisen sähköpostin lähettäminen, niin ettei sitä tulkita roskapostiksi. Sähköpostimarkkinoinnin suunnittelussa tulee ottaa huomioon tarkka kohderyhmä, otsikointi, viestin selkeys, viestin oikea-aikainen lähettäminen sekä se, mitä lukijan toivotaan tekevän luettuaan viestin eli niin sanottu ”call to action” -toimenpide.

Sähköpostimarkkinoinnissa ja kaikissa muissakin henkilötietoja sisältävissä rekistereissä tulee muistaa EU:n tietosuoja-asetus, jonka siirtymäaika päättyy 25.5.2018. Sähköpostilistalla olevien henkilöiden on tullut selkeästi antaa lupa mainosmateriaalin lähettämiseen. Tietosuoja-asetuksen rikkomisesta voidaan määrätä yritykselle huomattavia sanktioita. Lue tästä lisää tietosuoja-asetuksesta.

 

Aiheesta lisää:

Adobe Campaign survey. Millennial consumer

Adobe Digital Index. 2015. Report on the performance of digital marketing channels.

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: